Trailersailers kajuitzeilboten

Keuze van de trailerboot


beneteau20
 
 

Eerst goed rondkijken... en dan vooral doen!

Als je wilt beginnen met traileren is het verstandig vantevoren te bedenken wat je doel is en wat er allemaal bij komt kijken, daarna vooral doen!

Er zijn veel trailerbare boten en door een aantal vragen te stellen kan je gemakkelijker bepalen wat voor boot bij jouw situatie past.

Waar wil je gaan varen?

Ga je alleen op binnenwater of ook langs de kust scharrelen. Zoek een boot die past bij je vaargebied. Kijk hierbij op de CE markering naar de “design categorie”. Dit geeft aan of de boot geschikt is voor het vaargebied.

CE markeringEr zijn vier categorieën, aangeduid met de letters a tot en met d. Hieronder staat aangegeven wat ze betekenen.

A

De categorie 'oceaan'. Geschikt voor windkracht 8 en hoger, en golven hoger dan vier meter.

B

De categorie 'offshore'. Geschikt tot windkracht 8 en golven tot vier meter.

C

De categorie 'kust en binnenwateren'. Geschikt tot windkracht 6 en golven tot twee meter.

D

De categorie 'beschutte binnenwateren'. Geschikt tot windkracht 4 en golven van dertig centimeter.


Wat is je vaargebied?

Binnen Nederland heb je vele mogelijkheden om te traileren. Zo kun je binnen een dag van Zeeland naar de Wadden of van de Limburgse Maas naar Friesland. Dit is allemaal binnen enkele uren per auto te realiseren en dan kan er een nieuw zeilavontuur beginnen.

Wil je naar het buitenland dan ben je binnen een dag ook in Duitsland of Denemarken. Naar de Middellandse zee ben je twee dagen onderweg. Overnachten kan vaak op campings. Je slaapt dan gewoon in je boot.

In het buitenland zijn soms andere regels van toepassing dan in Nederland. Ook moet je voor een aantal landen de juiste papieren hebben, zoals ICP (bewijs van eigendom0 , ICC (internationaal vaarbewijs), BTW-bewijs en verzekering. Meer informatie over welke documenten je in welk land nodig bent kun je vinden bij Gebiedsinfo


Met hoeveel personen wil je aan boord verblijven?

De meeste trailerbare boten zijn volgens de folder geschikt om met vier personen op te slapen  In de praktijk blijkt dat met twee personen de boot al aardig vol is. Zeker voor langer verblijf aan boord wordt het met meer dan twee personen wel wat krap.

Vaste kiel of variabele diepgang?

Een vaste kiel betekent over het algemeen betere vaareigenschappen, de boot staat hoger op de trailer en moet met een kraan te water gelaten worden.
Met hefkiel of midzwaad staat je boot laag op de trailer, wat prettiger rijdt, minder kans op slingeren geeft en je kan je boot ook bij een trailerhelling te water laten, wat goedkoper is dan met een kraan. En met een hefkiel behoort droogvallen op het Wad ook tot de mogelijkheden.

Lillen1

Optuigen van de zeilboot?

Wil je de boot alleen of met meer personen kunnen optuigen. Een mast rechtop zetten is soms een hele klus, met een maststrijkinstallatie is dit een stuk gemakkelijker en kun je dat, afhankelijk van de boot, prima alleen doen. Een kleinere boot is vaak eenvoudiger op te tuigen dan een grotere.

 

Buitenboordmotor of binnenboordmotor?

Een diesel binnenboordmotor is voor de vaareigenschappen ideaal, het gewicht midden in de boot voorkomt achteroverhangen en deze motoren zijn over het algemeen zeer betrouwbaar. Ook bij hoge golven heeft de schroef grip op het water. De nadelen zijn; zwaarder en duurder.
Een benzine buitenboordmotor is goedkoper en lichter van gewicht (35-45kg) en kan tijdens het traileren ook in de auto worden gelegd om gewicht op de trailer te besparen. Hetzelfde geldt ook voor moderne elektromotoren. De nadelen zijn; meer gewicht achterop de boot en de schroef kan bij hoge golven boven water komen.
Het aantal pk’s hangt van het gewicht van je boot af en of je op stromend water vaart of niet. 5pk per 1000kg is vaak een goede norm. Bij zwaardere boten is een werkschroef te adviseren, dit verbetert de voortstuwing aanzienlijk. Laat je goed informeren over wat er bij jouw situatie past.

Vaste ligplaats in haven of op de trailer?

Kies je voor een ligplaats in een haven of heb je de boot bij huis op een trailer staan. Een vaste ligplaats kost enkele honderden euro’s per jaar, daarvoor is je boot vaarklaar en kun je er zo mee op pad. Als je de boot op de trailer hebt ben je vrij om naar een willekeurig vaarwater te rijden en hem daar te water te laten, op te tuigen en te gaan varen. Dit doe je in de praktijk toch minder snel voor een dagje varen. Hoe kleiner de boot is hoe makkelijker het over het algemeen allemaal gaat.

Wat is het gewenste comfort?

Voor dagjes weg kun je met een open zeilboot prima uit de voeten. Makkelijk te traileren en snel vaarklaar. Wil je wat langer op je boot verblijven dan is meer comfort wel prettig. Een kajuitzeilboot met kooktoestel, spoelbak met kraan, verlichting, toilet en dergelijke maakt het verblijf aan boord comfortabeler. Je kan de luxe aan jouw wensen aanpassen.

Verschil in onderhoud?

Je hebt boten van verschillende materialen, bijvoorbeeld hout, polyester, aluminium en staal. Elk materiaal heeft zo zijn eigen onderhoud nodig. Polyester is het makkelijkst, poetsen en klaar. Hout is het meest kwetsbaar, maar met de juiste afwerking hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Staal is zwaar en kan gaan roesten. Als je staal goed behandelt kan het ook heel lang mooi blijven. Aluminium is licht en makkelijk te onderhouden, maar is wel kostbaar in aanschaf. De uitstraling van elk materiaal is ook totaal anders.


Wat mag mijn boot wegen en wat mag mijn auto trekken?

Het maximale trekgewicht staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto. Je kunt dit ook vinden op www.rdw.nl door het kenteken in te vullen. Stel dat de auto 1500 kilo mag trekken, dan mag de boot incl. belading en trailer dus maximaal 1500 kilo wegen. Een enkel-asser weegt ongeveer 325 kilo. Het gewicht van de boot mag dan maximaal 1175 kilo wegen. De meeste boten wegen 10% meer dan in de folder staat en neem je nog wat spullen mee dan komen er nog meer kilo’s bij. Kijk in dit geval uit naar een boot van ongeveer 950-1000 kilo.

De motor van de moderne auto is totaal anders dan vroeger. Tegenwoordig zijn er 1.4 benzine motoren met 140 pk die 1500kg mogen trekken. Maar er zijn ook auto’s die een 2.0 motor hebben die slechts 1200kg mogen trekken. Motorvermogen zegt dus niet alles.
Bijvoorbeeld: een Nissan Qashqai met 2.0 DCI 150pk motor mag 1400kg trekken en een Volkswagen Passat 2.0 TDI 140pk mag 1800kg trekken. Op www.caravantrekker.nl is daar alles over te vinden, je kunt ook een boottrailer invullen in plaats van een caravan. Je kunt zo allerlei combinaties proberen.

lillen op trailer

In onderstaande tabel staan bij benadering gewichten van boot/trailercombinaties gemeten op weegbruggen.

Formula one 

1424 kg 

Micro 5.5 

1015 kg 

Sportina 680

1755 kg

Clever 23

1725 kg

Dehlya 22

1328 kg

Precision 18

823 kg

Bahia

1430 kg

Unna 20

1593 kg

ETAP 20

1092 kg

Dehler 22 top

1542 kg

Dehler 18

1117 kg

ETAP 22i

1448 kg

Hunter 19

1147 kg

FF65

1235 kg

Sunfast 20

1194 kilo

Hunter 21

1362 kg

Leisure 17

1010 kg

Kolibri 660

1660 kg

Kolibri 560

1165 kg

Waarschip 570

1280 kg

Bij het inpakken van de auto en boot is een goede gewichtsverdeling belangrijk. Het verstandig zoveel mogelijk spullen in de auto te doen en in de boot zo min mogelijk. Zorg dat zware spullen, zoals ankers en dergelijke, in het midden van de auto liggen. Dit geeft het prettigste rijgedrag.De juiste kogeldruk is hierbij ook van belang, in de meeste gevallen voldoet 65-70kg prima.

 

Wat is dan een goede keus?

De keuze voor de ideale trailerbare boot hangt van jouw wensen af en het doel wat je ermee wilt bereiken. Ga eens verschillende boten bekijken, laat je informeren en kijk eens op Boot Düsseldorf, daar vind je een groot aanbod trailerbare boten. Kijk en vergelijk de verschillende optie's kies de boot die jij mooi en praktisch vindt én die in je budget past. 

trailersailers2 logo