Trailersailers kajuitzeilboten

Soorten trailers


Soorten trailers

Boottrailers zijn er in verschillende soorten. Er zijn slechts een paar geschikt voor jouw boot.
Laat je bij aanschaf goed adviseren en kijk bij verschillende merken wat de mogelijkheden zijn.

Het gewicht en de vorm van de boot bepalen voornamelijk de keuze van een trailer. Een kielboot vraagt een andere trailer dan een boot met hefkiel of midzwaard.

Kielboot trailer

voorbeeld kielboottrailer

 

De vaste trailer is voornamelijk geschikt voor kielboten. Deze trailer bestaat uit een frame waarop steunen zijn gelast. Op de steunen zitten rubberen blokken die de romp ondersteunen. Deze trailers zijn eenvoudig van constructie en daardoor goedkoper in aanschaf. Om de boot in het water te laten is altijd een kraan nodig, wat de nodige kosten met zich mee brengt.

 

Sliptrailer

voorbeeld sliptrailer

 

De sliptrailer heeft een soort glijbaan in de vorm van rubberen rollen. De trailer wordt het water ingereden en de boot wordt er vanaf geslipt. Met behulp van de lier trek je de boot er weer op. De lier heeft soms verschillende tandwieloverbrengingen om het lieren lichter te maken en er zijn ook elektrische lieren verkrijgbaar. Voor dit type trailer is boeggeleiding ook een handige optie, dit zorgt ervoor dat de boot zich centreert naar het midden van de trailer bij het uit het water lieren.

P5240115
Kanteltrailer
voorbeeld kanteltrailer
Een variant op de sliptrailer is de kanteltrailer. Het verschil is dat het frame kan scharnieren. Bij het afslippen kantelt het frame, waarbij de achterkant van de boot dichter bij het water komt en hierdoor makkelijker van en op de trailer glijdt. Dit type wordt vooral voor lichtere boten gebruikt. 
 
Gewichtsverdeling
 

Tijdens het transporteren van de boot op de trailer is een goede gewichtsverdeling belangrijk. Het zwaartepunt moet boven de as zitten. Als er te veel gewicht voorin zit heb je te veel kogeldruk en te veel gewicht achterin geeft kans op slingeren. In dit filmpje kun je zien wat het verschil in rijgedrag is. Verder is het verstandig om zoveel mogelijk zware spullen in de auto en zo weinig mogelijk in de boot te vervoeren.

Kenteken 

Voor trailers tot 750kg is een witte kentekenplaat voldoende. Trailers vanaf 750kg hebben een eigen kentekenbewijs met gele kentekenplaat.

Verzekering 

De trailer is meestal meeverzekerd met de auto. In Duitsland is het verplicht een aparte groene kaart voor de trailer te hebben, deze is eenvoudig aan te vragen bij je verzekering. De meeste verzekeraars eisen gekeurde sloten op de trailer voorzien van SCM keurmerk en vaak een combinatie van disselslot én wielklem.

Onderhoud 

Laat je trailer regelmatig controleren. Belangrijkste onderdelen zijn de lagers, banden, remmen en verlichting. Als de trailer met zout water in aanraking komt is het verstandig om de trailer daarna met zoet water af te spoelen. Vooral de remmen en lagers zijn gevoelig voor zout en kunnen hierdoor vastroesten.

Trailerhellingen 

Trailerhellingen zijn bijna overal te vinden kijk hiervoor op www.trailerhelling.com

 
Links naar trailerfabrikanten
 

trailersailers2 logo