Toerzeiler Blogs

Wat rimpelt dat water raar...De laatste jaren liggen we in Wijk bij Duurstede en ook ons nieuw gekochte zeiljacht heeft daar een ligplaats. Wijk is erg gezellig, maar een ontegenzeggelijk nadeel is dat de zeilmogelijkheden beperkt zijn. Vandaar via de Lek naar Rotterdam en dan via de Nieuwe Waterweg, Noordzee, IJmuiden naar het IJsselmeer.


We overnachten in IJsselmonde, bij Schiemond draaien we nog even een zijkanaal in om de hond uit te laten. We varen verder, passeren de Oude Maas en dan ziet het er allemaal vrij groot en weids uit. Ook beroepsvaart van zeer serieuze afmetingen. We hebben stroom mee en doen een mooie 7 knopen over de grond. De vaarwegmarkering is ook indrukwekkend, gigantische rode palen wijzen de beroepsvaart de weg.


In Friesland heb je op een aantal plaatsen naast de vaarweg voor de beroepsvaart, aan de stuurboordszijde van de vaarwegmarkering, een aparte strook voor de pleziervaart. Ook het vaarwater langs de Pollendam kent aan de zuidzijde een aparte strook voor de recreatievaart. Nu is er op de Nieuwe Waterweg niet veel recreatievaart en dat is, vermoed ik, de reden dat ze hier geen extra tonnetjes gelegd hebben. Maar ik kan zelf ook wel bedenken dat het als klein scheepje verstandig is om buiten het vaarwater voor de grote jongens te blijven.

Ik stuur dus netjes stuurboord van de grote rode paal. Als ik dicht bij die paal kom valt me ineens op dat er tussen die paal en de wal een vreemde rafeling in het water zit, er zal toch niet... met 7 knopen over de grond heb ik niet veel tijd om diep na te denken ..... KABOEM ..... er loopt inderdaad een stenen strekdam onder water. Geluk bij een ongeluk is dat we een lange, ondiepe vaste kiel hebben en dat het midzwaard dat daarin zit omhoog is. Maar ik kom naar schatting een 5cm diepte tekort. De boot wordt sterk afgeremd, gaat even iets omhoog en schuift met de kielplaat over de stenen. Dat is wel even schrikken. Wat voor schade kan hierdoor ontstaan? - gaat het door me heen. Niets direct merkbaar, motor loopt nog, roer doet het nog. Dan realiseer ik me dat de dieseltank in de kiel zit, dus als de kiel beschadigd is kan er diesel gaan lekken. Bezorgd kijk ik naar het water achter ons, zie ik een oliespoor? Als ik na een paar minuten nog geen grote vlekken zie en de motor netjes blijft lopen neem ik aan dat het wel meevalt, we vervolgen onze weg en verder stuur ik netjes binnen de betonning.