Evenementenboekje


lijst | details

Naar inschrijven >>

 

Evenementen overzicht van de Toerzeilers

September

za. 30 sep, - zo. 1 okt, Marina Stavoren buitenhaven

Puzzeltocht 2023

Een Duitse plaats onder je boot? Weet je dat een botteloef een vierkant ijzeren rondhout is? Als je iets afweet van onderdelen van zeilschepen, van puzzelen houdt en een dagje flink wat mijlen wilt maken is dit evenement wat voor jou.


Oktober

za. 7 okt, Batavialand Lelystad

Kaderdag 2023
Dit evenement is de jaarlijkse kaderdag voor de kaderleden van onze vereniging.

Met deze dag bedankt het bestuur de kaderleden voor hun inzet.

vrij. 13 okt, Joure

Angst

Eveline en Hidde vertrokken na 2 jaar voorbereiding voor een ‘Rondje Atlantic’ op hun zeiljacht Via Mio. Overlevings- en weercursussen gevolgd, de medicijndoos volledig gevuld en de boot compleet op orde. Maar voor de oversteek van de Golf van Biskaje begint de spanning toe te nemen. Na overleg met de huisarts kalmerende middelen meegenomen maar dit blijkt uiteindelijk niet de oplossing. In Lagos, zuid Portugal, besluiten ze om om te draaien en terug te zeilen naar Nederland.
Ondanks de teleurstelling hebben ze een mooie reis gemaakt die ze graag willen delen.
Hoe ga je om met deze angst, waar ben je bang voor, wat doet dit met je partner, hoe ga je hier mee om? Eveline en Hidde delen hun ervaring en zijn ook benieuwd naar hoe anderen dit beleven.
 

za. 21 - zo. 22 okt, Markermeer / IJsselmeer

Kacheltocht 2023
We sluiten het seizoen af met een bijeenkomst in Stavoren. Met een borrel / etentje maken we er een mooie avond van, het seizoen uitzwaaiend.

zo. 22 okt, De Stripe 12; 9264 TW; Earnewld (Eernewoude)

Bezoek Sktsjemuseum Earnewld
Bezoek Skûtsjemuseum
 

Om 13.30 uur worden we ontvangen met koffie en oranjekoek in een gezellige ontvangstruimte, waarin de schipperskroeg te herkennen is.
Daarna laten we ons in circa 1,5 a 2 uur rondleiden door enthousiaste gidsen die ons meenemen in het reilen en zeilen van een gezin aan boord van een Skûtsje.

Het ontwerp van het museum is ontleent aan het ‘Skûthûs' dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf en geeft samen met de ‘Smidte’ een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechten.
Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.

Scheepsmodellen en een rijke fotocollectie geven een beeld van skûtsjes in hun natuurlijke omgeving, het Friese en Groningse waterland. Er zijn in de filmzaal opnames te horen en te zien van schippers uit vroegere tijd, maar ook van schippers van vandaag.

In een drietal  roefjes  proeft, ruikt en voelt u het oude schippersleven. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven.

Voor of na het bezoek aan het museum kunt u op eigen gelegenheid nog een bezoek brengen aan het dorp Earnewâld of een wandeling maken door het Nationaal Park De Alde Feanen waarvan het startpunt naast het museum is. 

Aanmelden voor 30 september 2023!
Svp inschrijven met behulp van PC want aanmelden via telefoon of tablet geeft foutmelding.


wo. 25 okt, Grand Caf de Biester, Stationsstraat 10, 7451 BH Holten (tegenover NS station)

Praktijktraining DSC/Marifonie
Praktijktraining DSC/Marifonie. Doe ervaring op met simulatie van Digital Selective Calling (DSC) op je Marifoon.

November

za. 11 nov, - za. 9 dec, Grand Caf de Biester, Stationsstraat 10, 7451 BH Holten (tegenover NS station)

Opfriscursus navigatie voor gevorderden op TKN niveau en kan ook dienen als voorbereiding voor Vaarbewijs 1 en 2.
Deze opfriscursus navigatie behandelt op de zaterdagen 11 november 25 november en 9 december de meeste onderdelen van navigeren op zee en is een must als je het zeegat uitvaart. De behandelde modules worden gegeven op TKN (Theoretische Kust Navigatie) niveau. De behandelde stof kan ook dienen voor het behalen van Vaarbewijs 1 en 2. Kosten per deelnemer voor de 3 zaterdagen bedragen € 82,50 (inclusief 3 lunches, koffie en thee).

za. 11 nov, Sneek,Kleinzand 19

Lezing Zouterik in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek incl bezoek museum
Op 11 november organiseren we in het Fries Scheepvaart Museum een lezing door Mariska Woertman, waarin zij verteld over hun 50 maanden lange zeilreis op de Zouterik. Hoe ze samen met het gezin  de wereld ontdekten en wat een leven los van alles met ze zou doen. Het bracht vijrheid, euforie maar ook angst, vertwijfeling onmacht en verdriet. Covid dwong het gezin drastich van de gekozen route af te wijken. Maar de pandemie bleek ook een blessing in disguise. Het bracht ze op onvermoede bestemmingen. Met een rugzak vol inzichten keerden ze ein 2022 terug naar Nederland.

Een kleine sneak preview van het verhaal op 11 november

Op 11 november 2018 waren we onderweg op zee van het vasteland van Europa naar Madeira. Voor het eerst een langere oversteek, nog onwetend van alles dat voor ons lag.
Op 11 november 2019 verkenden we Aruba. We hadden het orkaanseizoen achter ons gelaten en waren op weg naar Panama, geen idee welke ellende Covid snel op ons pad zou sturen.
Op 11 november 2020 brachten we onze jongste docter Berber naar school op Tahiti. Binnen no time sprak ze Frans en Tahitiaans.
Op 11 november 2021 lagen we aan een steiger in Klmetu, een voor ons vanwege Covid gesloten dorp  in de Canadese Inside Passage. Een bestemming waar we zonder Covid nooit zouden zijn geweest.
Op 11 november 2022 waren we net vier weken thuis op Texel na bijna vierenhalf jaar zwerven over wereldzeeen. We moesten ons leven volledg opnieuw uitvinden.


Na afloop van de lezing kunt u op eigen gelegenheid door het Fries Scheepvaart Museum lopen.
In het museum ontdekt u de gescheidenus van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten en de historie van de stad Sneek.

za. 18 nov, Teteringen.

Zelf een servicebeurt geven aan uw buitenboordmotor 18 nov 2023
Zelf uw eigen buitenboordmotor winter/vaarklaar maken.
Nu het zeilseizoen weer ten einde is, is het weer tijd om uw buitenboordmotor onder handen te nemen voor het nieuwe seizoen.
U voert zelf het onderhoud uit, dus de handen uit de mouwen & snel opzoek naar de handleiding van uw motor. (Zoek een handleiding op internet als u geen handleiding thuis heeft!)

Wat gaat u doen?
De motor- en staartolie vervangen. (neem de benodigde olie zelf mee!)
Impellor nakijken en evt. vervangen. (zorg zelf voor een nieuwe impellor van het type dat u nodig heeft)
De bougie(s) kijkt u na. Zonodig reinigt u ze en/of stelt u ze af of vervangt u ze. (zorg zelf voor een set bougies van het type dat uw motor nodig heeft.)

 

vrij. 24 nov, Benthuizen

Bezoek Hagoort Sails 2023

Ook de meeste Toerzeilers willen graag de optimale snelheid uit hun boot halen. Misschien maak je lange toertochten, maar vaar je ook af en toe een wedstrijdje. Welke zeilen passen dan het beste bij jouw boot? Hoe trim je de zeilen? Hoe kun je zelf een noodreparatie aan de zeilen uitvoeren?


vrij. 24 nov, Zalencentrum het Haske, Joure

Smartphone fotografie op het water
Een workshop smartphone fotografie wie wil dit nu  niet? 
Mooie plaatjes maken van je zeilboot of wolkenluchten op het water, actiefoto's, mooie nautische foto's voor je vakantiealbum
Kom dan leren hoe nog mooier en beter te kunnen doen op 24 november 2023 te Joure!


 

za. 25 nov, Eemnes

Vertrekkersdag 2023
De dag voor mensen die voornemens zijn in 2024 te beginnen met een lange zeilreis van tenminste een half jaar. De Vertrekkersdag wordt gehouden op 25 November 2023. We starten om 9:00 met het programma dat duurt tot 21:00 uur. Dit jaar wordt het gehouden in Eemnes. Per boot zijn er twee bemanningsleden welkom.

zo. 26 nov, Rotterdam

Maritiem Training Centrum (MTC) Trainingsdag indoor 2023
MTCindoortraining, wegens grote belangstelling weer door Uiterton georganiseerd. In het trainingscentrum van STC-KNRM
wordt er een uniek trainingsprogramma “Overleven op Zee” aangeboden. Je krijgt de mogelijkheid om op een veilige manier onder professionele begeleiding ervaring op te doen met diverse overlevingstechnieken. Het is een actief indoor-evenement, inspannend en zeer leerzaam. Een goede conditie is wel een vereeiste!

wo. 29 nov, Grand Caf de Biester, Stationsstraat 10, 7451 BH Holten (tegenover NS station)

In het kielzog van de Oostvaarders
Harry Klieverik vertelt hoe hij als solozeiler het spoor volgde van de Nederlandse Oostvaarders in de Baltische Zee. Kortom als u van plan bent om de Oostzee te gaan bevaren kunt u een "zee" van informatie ophalen.

December

za. 2 dec, Zalencentrum het Haske, Joure

Nautische Pubquiz
Op zaterdag 2 december organsiseren we onder het genot van een pepernoot een gezellige Puqquiz met nautische vragen. Waar komt de term 'stuurboord'vandaag? Laat je uitdagen tijdens de vermakelijke en leerzame Nautische pubquiz. Haal je medespelers de wind uit de zeilen en steek ze de loef af met je nautische kennis. Verbaas je over en vermaak je met de vaak verrassende verhalen achter 100 maritieme uitvindingen.  De quiz wordt geleid door ontdekkingsschrijver Michiel van Straten, op basis van zijn nautisch schrijfwerk in boeken en watersportmedia.
UIteraard is er voor de winnaar van de quiz een prijs!

Om deel te kunnen nemen aan de Pubquiz heeft u een smartphone of tablet nodig.
 

za. 16 dec, Joure

Winterzeilen Tips en Trucs

Zeilen in de winter is hetzelfde als in de zomer; maar dan anders! Het voorbereiden en plannen van een tocht is in de winter nog belangrijker dan normaal, helemaal als je solo vaart.
Toine Heijmans is schrijver en columnist voor de volkskrant en in het blad Zeilen; hij zeilt vanuit Amsterdam een Jeanneau Espace 1987. Zijn roman Op Zee speelt aan boord van een zeilboot en recenter schreef hij de bundel vaarverhalen Marifoonberichten Toine komt speciaal voor ons toerzeilers tips en trucs  geven hoe je in de winter ook kunt blijven zeilen.
En met deze tips kun je je zeilseizoen verlengen, door gewoon 365 dagen van het jaar te kunnen blijven varen!
Van harte welkom in het mooie Noorden om deze tips te ontvangen op zaterdag 16 december te Joure   

  


 

Januari

vrij. 12 jan, zalencentrum tHaske Joure

Lezing Anneke Sips "Food on a boat"


Robert en Anneke kochten een zeilboot in Florida en zeilden daarmee in drie etappes in 15 maanden naar Australië.
Anneke vertelt deze avond over hun reis en oversteken, de proviandering en het eten aan boord en natuurlijk over vis vangen onder zeil.
Daarna zal ze laten zien hoe je aan boord een visje fileert en bereid er een Pacific gerecht mee.
 
Wat eet je dan aan boord? Die recepten en het reisverhaal beschreef ze in “Food on a boat, Heerlijk zeilen van Mexico naar Australië”.
Je kan het boek bestellen bij je eigen boekhandel of natuurlijk op de avond zelf aanschaffen.